فهرست مطالب

خردنامه صدرا - پیاپی 67 (بهار 1391)

نشریه خردنامه صدرا
پیاپی 67 (بهار 1391)

  • 128 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/03/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سرمقاله
    صفحه 2
  • نظریه تشکیک از دیدگاه فیلسوفان صدرایی و عرفای وحدت وجودی
    زکریا بهارنژاد صفحه 5
    نظریه تشکیک از معدود مسائلی است که مورد توجه تمام نحله های فلسفی (مشاء، اشراق و حکمت متعالیه) منطقیان، متکلمان و عرفای مسلمان قرار گرفته است و بدلیل همین توجه و دقت متفکران مسلمان بوده است که بتدریج بالنده و در سیر تکاملی خود به کمال نسبی و قابل قبول نایل گردیده است.
    این نظریه در معناشناسی منطقی و فلسفی، و همچنین در معرفتشناسی منطقی و فلسفی، و همچنین در معرفتشناسی و جهانشناسی فیلسوفان و عرفاین مسلمان تاثیر جدی داشته است. نظریه تشکیک در رابطه با این پرسش مطرح شده است که: «حقیقت وجود واحد است یا کثیر؟»پاسخ به این پرسش بنوعی تبیین کننده موضع فکری و جهانشناسی کسانی است که به آن پاسخ میدهند. بطور کلی سه پاسخ عمده به این پرسش داده شده است:1. حقیقت وجود «واحد» است و در عالم وحدت برقرار است.(دیدگاه عرفا)2. حقیقت وجود «کثیر» است، بنابرین در عالم کثرت حاکم است. (دیدگاه منسوب به فیلسوفان مشاء)3. حقیقت وجود، در عین اینکه واحد است، کثیر است و در عین کثرت وحدت دارد. (دیدگاه فیلسوفان صدرایی)مهمترین نزاع و ثمره آن، در جهانشناسی عرفا و فیلسوفان صدرایی نمود یافته است که براساس آن عرفا قائل به نظریه «تشکیک در مظاهر و مجالی وجود»ند، لیکن نتیجه دیدگاه فیلسوفان صدرایی اعتقاد به نظریه «تشکیک در مراتب وجود» میباشد.
    در این مقاله، ضمن تبیین سیر تاریخی مسئله، دیدگاه عرفا، متکلمان، فلاسفه و منطقیان مسلمان مورد بحث و کنکاش قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تشکیک، تشکیک مظاهر و مجالی، تشکیک مراتب، تمایز و اختلاف، وحدت شخصی وجود، اشتراک معنوی
  • «حجاب قرآنی» و نسبت آن با «حجاب عرفانی»
    قدرت الله خیاطیان صفحه 25
    واژه «حجاب» و مترادفات آن در برخی از آیات قرآن کریم و روایات پیشوایان اسلام و بیشتر از آن در بسیاری از متون مهم عرفانی مکرر بکار رفته است.
    در این مقاله با بررسی و تفحض در آیات و روایات و منابع عرفانی، سمی شده است کاربرد واژه حجاب و مترادفات آن مطالعه، و منظور عرفا از حجاب و رفع آن توضیح داده شود و نیز بدین مطلب پرداخته شود که اصولا چه نسبت و رابطه یی بین حجاب قرآنی و حجاب عرفانی برقرار است.
    همچنین با توجه به زمینه بحث، از اصطلاحات مرتبط همچون «وصول» و «قرب» بررسی و نقد می شود تا مشخص شود که معنی و مفهوم «وصول عرفانی» با «قربی» که در قرآن کریم بکار رفته، سازگاری و تطابق دارد یا خیر؟
    از این بررسی، نتیجه می شود که عرفا از واژه های قرآنی همچون حجاب استفاده کرده و از آن؛ اصطلاح عرفانی ساخته اند و بمعنای مورد نظر خود بکار گرفته اند. علاوه بر آن بین حجاب قرآنی و حجاب عرفانی، نسبت عموم و خصوص مطلق برقرار است و هر حجابی که در قرآن بکار رفته، بمعنای عرفانی نمیتواند باشد. با توجه باینکه عرفا از بین رفتن همه حجابها بین بنده و حق را ممکن ندانسته اند، «وصول» مورد نظر عرفا با مفهوم «قرب» در قرآن پیوند و ارتباط دارد.
    کلیدواژگان: حجاب، رفع حجاب، قرآن، عرفان، وصول، قرب
  • تاثیر مکاشفات عرفانی ابن عربی در افکار حکمی ملاصدرا
    بهزاد مرتضایی صفحه 45
    بسیاری از ابتکارات ملاصدرا در حکمت متعالیه همچون «اصالت وجود»، «تشکیک در وجود»، «وحدت وجود»، «اصل علیت»، «حرکت جوهری»، «حدوث و قدم عالم» و «معاد جسمانی و روحانی» رنگ و بوی مکاشفات عرفانی دارد. بررسی هر یک از این مسائل مهم، تاثیرگذاری مکاشفات عرفانی ابن عربی را بر افکار حکمی ملاصدرا بخوبی نشان می دهد. در جای جای آثار و نوشته های ملاصدرا، اقوال ابن عربی بعنوان موید نقل میشود.
    مهمترین تحول فکری ملاصدرا، عدول از نظریه اصالت ماهیت و اثبات اصالت وجود است. این تحول فکری و گرایش او بهاصالت وجود، مرهون عوامل متعددی بود که بخش اعظم این عوامل به جنبه های مختلف عرفان و شخصیتهای عرفانی همچون ابن عربی باز میگردد.
    در مسئله وحدت وجود و عدمیت ممکنات، موضع فکری و مشرب ذوقی ملاصدرا، به مکاشفات ابن عربی بسیار نزدیک است. مهم این نکته است که اثبات مراتب برای موجودات متکثر در مواردی که در مقام بحث و تعلیم وجود بوده ایم و آن را متعدد و متکثر دانسته ایم با آنچه بعدها در مورد اثبات وحدت وجود و موجود ذاتا و حقیقتا همانطور که مذهب اولیاء و عرفای بزرگ از اهل کشف و شهود است خواهیم گفت، منافاتی ندارد.
    همچنین در مسئله وجود ذهنی، ملاصدرا قائل به وجود ذهنی است و برای اثبات آن از سخنان ابن عربی استفاده میکند.
    در مسئله حرکت جوهری نیز، ملاصدرا در برابر مخالفان ابتدا برهان میآورد و سپس به آیات قرآن استناد میکند، پس از آن اقوالی را از ارسطو نقل و در نهایت برای تایید مطالب خود از ابن عربی شاهد مثال میآورد.
    این موارد، نمونه هایی از تاثیر گذاری ابن عربی بر اندیشه های فلسفی عرفانی ملاصدراست که در این مقاله مورد بررسی و تحقیق قرار میگیرد.
    کلیدواژگان: عرفان، تجلی خیال، اصالت وجود، وحدت وجود، اصل علیت، نفس
  • تجرد ادراک و سریال آن در موجودات از منظر حکمت متعالیه
    قاسم علی کوچنانی، علی محمد جعفر نژاد صفحه 65
    مساوقت وجود با علم یکی از دیدگاه های فلسفه حکمت متعالیه است که نتیجه منطقی آن برخورداری هر موجودی از جمله جماد و نبات از گونه یی شعور و ادراک است. گر چه میتوان این دیدگاه را از پیامدهای فلسفی اصالت وجود، تشکیک در وجود و بساطت وجود دانست ولی بنظر میرسد که این نظریه با اصل تجرد علم و ادراک که مقبول صدرالمتالهین است در تعارض آشکار قرار دارد و در نتیجه، این سوال پیش می آید که آیا اعتقاد به وجود نوعی ادراک در اجسام بمعنای مادی بودن ادراک است؟ و اگر چنین نیست پس چگونه موجود مادی محض دارای علم و ادراک است؟ در این مقاله تلاش میکنیم تحلیل فلسفی یی از اصل تجرد علم و اصل مساوقت وجود با علم بدست دهیم و سازواری آندو را با یکدیگر بررسی کنیم.
    کلیدواژگان: تجرد علم، مساوقت وجود با علم، موجود مادی، مثال عقلی
  • الهیات و کلام متعالیه از دیدگاه صدرالمتالهین
    فاطمه صادق زاده قمصری صفحه 75
    صدرالمتالهین در آثار خود، بسیاری از گروه هایی را که پیش از او به طرح مسائل الهیاتی پرداخته اند مورد نقد قرار داده است؛ با عالم نمایان ظاهربین و حکمت ستیز بشدت مخالفت مینماید؛ نسبت به پیروان حکمت بحثی که دانش خود را از طریق نبوت و ولایت دریافت نکرده اند، انتقادهای تندی دارد؛ آن گروه از اهل کشف را که به دریافتهای ذوقی خود اکتفا میکنند و برای سخن خود برهانی ندارند، نقد میکند؛ با اهل کلام که با روش جدال به آراء فاسد و بدعت آمیزی قائلند مخالفت است و موقعیت ایمانی عوام و اهل تقلید را متزلزل میداند.
    ملاصدرا براساس اعتقاد به وجوب نظر در معرفت، لزوم طهارت قلب در دریافت معارف و علوم حقیقی و همراهی ذوق عرفانی، برهان و تعالیم وحیانی نظام الهیاتی خود را بنیان مینهد. الهیات صدرایی در عین استفاده از برهان و حکمت، از دریافتهای شهودی و آموزه های قرآنی و روایات معصومین بهره میگیرد. در الهیات متعالیه برهان عقلی، ذوق عرفانی و تعالیم وحیانی هماهنگی دارند. ملاصدرا بدون بهره گیری از راه های کلامی متعارف آن روزگار بسیاری از حقایق اسلامی را تبیین میکند.
    کلیدواژگان: الهیات، معارف الهی، حکمت بحثی، اهل کلام، عرفان، تعالیم وحیانی، ایمان، عوام
  • جایگاه خودشناسی در فلسفه افضل الدین کاشانی (باباافضل)
    سید مصطفی شهرآیینی صفحه 87
    افضل الدین کاشانی، در روزگاری پا بعرصه تفکر فلسفی ایران زمین نهاد که فلسفه بجهت حملات تند غزالی و فخر رازی دچاررخوت و رکود شده بود و نیازمند احیا و بازسازی بود. او راه نجات فلسفه را در این دید که مباحث دردسرساز مربوط به الهیات بالمعنی الاخص را از موضوع فلسفه بیرون بگذارد و خودشناسی را اساس کار قرار دهد. آنچه شاید بتوان بلحاظ محتوایی در مقام نشان ویژه آثار فلسفی باباافضل در قیاس با آثار فلسفی پیش از او بدان اشاره کرد، پرداختن به فلسفه از منظری متفاوت با آثار فلسفی رایج تا آن روزگار است. چنانکه از بررسی اوضاع فکری و حاکم بر اوایل سده پنجم و سرتاسر سده ششم پیداست، آنچه بیش از هر چیز مخالفت اهل دین را با فلسفه سبب میشد، بیشتر در حیطه الهیات بود. از اینرو، گویی باباافضل بفراست دریافته بود که پس از حملات ویرانگر و خانمان برانداز غزالی به نظام فلسفی بظاهر متقن و استوار مشائی، تداون فکر فلسفی بشیوه پیشینیان دیگر نه شدنی است و نه جذابیت و گیرایی لازم را برای جذب مخاطب دارد. او ضرورت چرخشی بنیادی را در رهیافت فلسفه بدستی دریافت و کوشید تا به اقدام به این مهم از سویی، آنچه را مایه نزاع میان دین باوران و فلسفه ورزان شده بود، از قلمرو فلسفه بیرون بگذارد و ازدیگر سو، بشیوه یی هوشمندانه و بی آنکه چندان سر و صدایی در اینباره براه اندازد، افق تازه یی را در برابر فلسفه بگشاید. او میکوشد تا بنوعی فلسفه را بسبک سقراطی احیا کند و آن را از وادی پردردسر، بیحاصل و بیروح الهیات بالمعنی الاخص، به عرصه پرشور و نشاط و کارآمد خودشناسی بکشاند.
    کلیدواژگان: خودشناسی، خداشناسی، وجود، آگاهی، باباافضل
  • تمایز وجود اسمی و مصدری از دیدگاه صدرالمتالهین و کارکردهای فلسفی آن
    محمد سعیدی مهر، سیاوش اسدی صفحه 99
    لفظ وجود بر دو معنای اسمی و مصدری دلالت میکند. منظور از وجود اسمی، حقیقت و ذات شیء است و منظور از وجود مصدری، وجود انتزاعی ذهنی است. هر یک از این مدلولات لفظ وجود، ویژگی هایی دارند که میتوان برای وجود اسمی ویژگی های طرد عدم، قبول شدت و ضعف، قبول اشتداد، بساطت و شناخته شدن به شهود، و برای وجود مصدری میتوان ویژگی های قابلیت جمع با عدم به اختلاف جهت، عام و کلی بودن و عدم اطلاق بر ذات را نام برد. چون وجود مصدری بمعنای اثباتی آن، مفهوم کلی و باصطلاح یک امر معقول است، در این مقاله از جایگاه آن در میان معقولات سه گانه بحث شده است. در پایان نیز برخی از کارکردها و تبعات فلسفی تمایز میان وجود اسمی و مصدری بررسی میگردد.
    کلیدواژگان: وجود اسمی، وجود مصدری، وجود حقیقی، وجود انتزاعی، وجود اثباتی، وجود انتسابی، ملاصدرا
|
  • Theory of Gradation in Sadrian Philosophers and Gnostics Believing in the Oneness of Being
    Zakariya Baharnejad Page 5
    The theory of gradation is one of the few problems that has attracted the attention of all philosophical schools (Peripatetic School, Illuminationist School and the Transcendent Philosophy) and Muslim logicians, mutakallimun, and gnostics. It is indeed because of this careful attention of Muslim thinkers that this theory has gradually flourished and attained relative and acceptable perfection in its process of development. This theory has greatly influenced logical and philosophical semantics, as well as the epistemology and cosmology of Muslim philosophers and gnostics. The theory of gradation has been propounded in response to the following question: Is the reality of being one or many? The answer to this question, in a way, reveals one’s philosophical and cosmological propensity. Generally speaking, there are three main responses to this question:1. The reality of being is “one”, and there is unity in the world (gnostics’ view).2. The reality of being is “multiple”; therefore, there is multiplicity in the world (this view is attributed to the Peripatetics).3. The reality of being is both one and many (Sadrian philosophers’ view).The most important debate and its outcome in this regard have emerged in the cosmology of Sadrian gnostics and philosophers. Here, gnostics believe in the theory of “gradation in the loci of the manifestations of being”. However, Sadrian philosophers advocate the theory of “gradation in the levels of being”. In this paper, while explaining the historical development of the problem of gradation, the writer has discussed the views of Muslim gnostics, mutakallimun, philosophers, and logicians in this regard.
    Keywords: gradation, gradation of loci of manifestations, gradation of levels distinction, difference, individual unity, being, univocality
  • Qur anic Hijab (veil) and its Relationship with Gnostic Hijab
    Qudratullah Khayyatiyan Page 25
    The word hijab and its synonyms have been frequently used in some Qur’anic verses and traditions transmitted by Islamic leaders and, before them, in several important gnostic texts.In this paper, based on a study of verses, traditions, and gnostic sources, it has been tried to explain the usages of the word hijab and its synonyms and gnostics’ intention of it. Here, the writer has also explored the relationship between Qur’anic hijab and gnostic hijab.Given the background of the discussion, the writer has examined and criticized the meanings of some of the related terms, such as “union” and “proximity” in order to see if the concept of “gnostic union” is in conformity with “proximity” as used in the holy Qur’an.It is finally concluded that gnostics have used some Qur’anic terms, such as hijab, turned them into gnostic terms, and used them in the sense intended by themselves. Moreover, it is argued that there is an absolute general and particular relationship between Qur’anic hijab and gnostic hijab, and not all the uses of this word in the Qur’an are intended in its gnostic sense. Given the fact that, according to gnostics, not all the hijabs between the servant and the Truth can be removed, the writer also concludes that the union intended by gnostics is in unity with and related to the concept of “proximity” in the Qur’an.
    Keywords: hijab, removal of hijab, Quran, gnosis, union, proximity
  • The Impact of Ibn Arabi's Gnostic Unveilings upon Mulla Sadra's Philosophical Thoughts
    Behzad Murtadai Page 45
    A great number of Mulla Sadra’s innovations in the Transcendent Philosophy, such as the “principiality of existence”, “gradation of existence”, “oneness of being”, “principle of causality”, “the trans-substantial motion”, “createdness and eternity of the world”, and “corporeal and spiritual resurrection” have the taste of gnostic unveilings. A study of each of these important problems clearly reveals the influence of Ibn Arabi’s gnostic unveilings on Mulla Sadra’s philosophical thoughts. In several places of Mulla Sadra’s works, reference has been made to Ibn Arabi’s words as proof.The most important change in Mulla Sadra’s philosophical thoughts was his rejection of the theory of the principiality of quiddity and demonstrating the principiality of existence. This turn of thought and his interest in the principiality of existence were based on several factors a great part of which returned to the various aspects of gnosis and ideas of great gnostics such as Ibn Arabi.Regarding the problem of the oneness of being and non-existential nature of possible things, Mulla Sadra’s philosophical and dhawqi (related to intellectual intuition) ideas are very close to Ibn Arabi’s unveilings.It is important to know that the demonstration of grades and levels for multiple existents in instructional settings where we have considered them to be multiple is truly and essentially no different from what we will discuss concerning the demonstration of the unity of being and existents, as is confirmed by the great gnostics and favorites of God advocating unveiling and intuition.Regarding the problem of mental existence we should say that Mulla Sadra believes in it and, in order to demonstrate it, resorts to Ibn Arabi’s words. With respect to the problem of the trans-substantial motion, initially, he provides some arguments against his opponents and then refers to Qur’anic verses. Later, he quotes from Aristotle and, finally, refers to Ibn Arabi to prove his point.The above cases are examples of Ibn Arabi’s influence on Mulla Sadra’s philosophical-gnostic thought, as examined in this paper.
    Keywords: gnosis, emanation, imagination, principiality of existence, oneness of being, principle of causality, the soul
  • Immateriality of Perception and its Flow in Material Existents in the Transcendent Philosophy
    Qasim Ali Kuchenani, Ali Muhammed Jafarinejad Page 65
    The Commensurability of existence with knowledge is one of the teachings of the Transcendent Philosophy the logical consequence of which is that each existent enjoys a kind of sensation and perception, whether it is an inanimate body or vegetative being. This view can be considered a philosophical outcome of the principiality of existence, gradation of existence, and simplicity of existence; however, it seems that this theory is in clear opposition to the principle of the immateriality of knowledge and perception acknowledged by Mulla Sadra. As a result, one might ask if believing in a kind of perception in bodies indicates the material nature of perception. Otherwise, how does a purely material existent possess knowledge and perception? In this paper, the writers have tried to provide a philosophical analysis of the principle of the immateriality of knowledge and the principle of the commensurability of existence with knowledge and explored their consistency with each other.
    Keywords: immateriality of knowledge, material existent, commensurability of existence with knowledge, rational image
  • Transcendent Theology and Kalam in Mulla Sadra
    Fatima Sadiqzadeh Qamsari Page 75
    Mulla Sadra has criticized many of the groups who posed theological problems before him in his works. In doing so, he harshly attacks the anti-philosophy superficial pseudo-scholars and advances severe objections against the followers of discursive wisdom who have received their knowledge in ways other than through prophethood and guardianship. He also opposes that group of the people of unveiling who are content with their dhawqi findings (related to taste) and have no demonstrative arguments supporting their words, goes against the people of theology, who believe in some corrupt and heretic ideas advocating the method of disputation, and emphasizes that the religious beliefs of laymen and the people of imitation are shaky.With reference to the necessity of knowledge and the purity of heart in receiving teachings and true sciences, as well as the vital importance of gnostic taste, reasoning, and revealed teachings, Mulla Sadra establishes his theological system. While resorting to reasoning and wisdom, Sadrian theology also benefits from intuitive knowledge, Qur’anic teachings, and traditions of the Infallibles. There is a harmony among rational arguments, gnostic taste, and revealed teachings in transcendent theology. In fact, without resorting to the common kalami methods of that time, Mulla Sadra explains many Islamic realities.
    Keywords: theology, divine teaching, discursive wisdom, people of kalam, gnosis, revealed teachings, faith, common people
  • Place of Self-Knowledge in the Philosophy of Afdaluddin Kashani (Baba Afdal)
    Seyyed Mustafa Shahraini Page 87
    Afdaluddin Kashani stepped into the domain of philosophical thought in Iran at a time when, following the harsh attack of Ghazzali and Fakhr al-Din Razi, philosophy was suffering from such lassitude and stagnancy that it needed revival and reconstruction. He saw the remedy in excluding the problematic discussions of metaphysics in particular sense from the field of philosophy and introducing self-knowledge as the basis of philosophical work. Comparing to the works of philosophers before him, what can be considered as the distinctive feature of Baba Afdal’s works in terms of content is dealing with philosophy from a perspective different from that of the common philosophical works of his time and before him. A study of the prevalent philosophical atmosphere of the early 5th century and all the 6th century reveals that what mostly provoked the opposition of religious people against philosophy could be found in the domain of theology. Accordingly, Baba Afdal had rightly understood that, after the destructive attacks of Ghazzali against the apparently solid and powerful foundation of Peripatetic philosophy, the continuity of philosophical thought following the method of early philosophers neither was possible nor had the necessary attraction and appeal for absorbing any audience. He correctly understood the significance of creating a fundamental change in philosophical approaches and tried to accomplish this important task in order to remove the causes of the conflicts between religious-minded people and philosophers from the field of philosophy. Moreover, he did so in order to open a new horizon before the eyes of philosophers and followed a clever method without making much ado in this regard. In fact, he tried to revive philosophy based on a Socratic method and free it from the problematic, fruitless, and soulless domain of metaphysics in particular sense and guide it into the lively and efficient realm of self-knowledge.
    Keywords: self, knowledge, theology, existence, awareness, Baba Afdal
  • The Distinction between Nominal and Infinitival Existence in Mulla Sadra and its Philosophical Functions
    Muhammed Saidi Mehr, Siyavash Asadi Page 99
    The word “existence” has two nominal and infinitival meanings. Nominal existence refers to the reality and essence of things, while infinitival existence refers to abstract and mental existence. Each of the denotations of existence has its own features; for example, for nominal existence, we can refer to the exclusion of non-existence, confirmation of strength and weakness, acceptance of intensity and simplicity, and recognition through intuition. On the other hand, for infinitival existence, we can refer to such characteristics as the capacity for coming together with non-existence in different directions, being general and universal, and not being applied to essence. Since in its affirmative sense, infinitival existence is a universal concept and, as is commonly said, an intelligible matter, here the writers have discussed its place among the three-fold intelligibles. At the end of this paper, they have also examined some of the functions and philosophical outcomes of the distinction between nominal existence and infinitival existence.
    Keywords: nominal existence, infinitival existence, real existence, abstract existence, affirmative existence, attributive existence, Mulla Sadra